Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΜΑΔΑ 1

ΤΙ ΤΡOΦΙΜΑ ΑΡΕΣOYN ΣΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ !


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 

Τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων χαρακτήριζε η λιτότητα, κάτι που αντικατόπτριζε τις δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες γινότανε  η ελληνική γεωργική δραστηριότητα. Θεμέλιο τους ήταν η λεγόμενη «μεσογειακή τριάδα»: σιτάρι, λάδι και κρασί.
Στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων βρίσκουμε  τα δημητριακά σιτάρι και, σε περιπτώσεις ανάγκης, μείγμα κριθαριού με σιτάρι, από το οποίο παρασκευαζόταν ο άρτος. Τα δημητριακά συνοδεύονταν συνήθως από οπωροκηπευτικά (λάχανα, κρεμμύδια, φακές και ρεβύθια). 



Η κατανάλωση κρέατος και θαλασσινών σχετιζόταν με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας, αλλά και με το αν κατοικούσε στην πόλη, στην ύπαιθρο ή κοντά στη θάλασσα. Οι Έλληνες κατανάλωναν ιδιαιτέρως τα γαλακτοκομικά και κυρίως το τυρί. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά αντί αυτού γινόταν χρήση κυρίως του ελαιόλαδου. Το φαγητό συνόδευε κρασί  αναμεμειγμένο με νερό.
Πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Ελλήνων παρέχουν τόσο οι γραπτές μαρτυρίες όσο και διάφορες καλλιτεχνικές απεικονίσεις: οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και το έργο του γραμματικού Αθήναιου από τη μία πλευρά, τα κεραμικά αγγεία και τα αγαλματίδια από ψημένο πηλό από την άλλη.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ       

Επιλέγοντας την έρευνα αυτή και ξεκινώντας την διεξαγωγή της, κύριο στόχο είχαμε τη μελέτη της διατροφής των εφήβων σήμερα.
Σκοπός μας  είναι να δείξουμε και να υπενθυμίσουμε στο κοινωνικό σύνολο ότι η διατροφή των εφήβων  έχει αλλάξει πολύ από την αρχαιότητα. Έχει αλλάξει ακόμα περισσότερο τα τελευταία 20 χρόνια.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Η έρευνα θα βοηθήσει για να δούμε τι τρώνε οι έφηβοι σήμερα και θα άφορα τούς μαθητές του Γυμνασίου Πάρου.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 
Υποθέτουμε  ότι οι εφήβων τρώνε πολύ διαφορετικά σε σχέση με την αρχαιότητα και τα τελευταία 20 χρόνια.
Θα κάνουμε μια ερευνά με ερωτηματολόγιο για να διαπιστώσουμε αν τρώνε υγιεινά.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα απευθύνθηκε σε μαθητές του Γυμνασίου Πάρου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΕ
1) Η διαδικασία σύνταξης της έρευνας ξεκίνησε τον Οκτωβρη 2015.
2) Στην αρχή σκεφτήκαμε τις ερωτήσεις που θα έπρεπε να απαντήσουν οι συμμαθητές μας
4) Δημιουργήσαμε ερωτηματολόγιο με  το Google Drive
5) Απάντησαν 49 συμμαθητές μας
6) Δημιουργήσαμε τα γραφήματα με τις απαντήσεις των ερωτήσεων
7) Δημοσιεύσαμε τα αποτελέσματα στο ιστολόγιο

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στη συνέχεια φαίνεται το ερωτηματολόγιο που συντάξαμε για τη διατροφή των εφήβων : 





Στην επόμενη παρουσίαση φαίνονται οι ερωτήσεις μαζί με τα διαγράμματα των απαντήσεων των συμμαθητών μας : 



Το 66% των απαντήσεων ήταν από κορίτσια. Οι ηλικίες των μαθητών ήταν μεταξύ 13-15.

Συμπερασματικά τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τα εξής :

  • Το 33% των μαθητών ζυγίζουν 40-50 κιλά, το 35% 50-60 κιλά και το 20% 60-70 κιλά.
  • Το 52% των μαθητών τρώει πρωινό κάθε μέρα και οι υπόλοιποι μερικές φορές κάθε εβδομάδα.
  • Ως πρωινό συνήθως τρώνε γάλα με δημητριακά ή ψωμί με μέλι/μαρμελάδα.
  • Το 60% τρώει 1-2 φρούτα κάθε μέρα, συνήθως μήλα, πορτοκάλια και μπανάνες.Από λαχανικά το μεγαλύτερο ποσοστό ντομάτες και μαρούλι.
  • Το 43% των μαθητών δεν τρώει εκτός σπιτιού και το 45% τρώει 1-2 φορές την εβδομάδα εκτός σπιτιού.
  • Τα φαγητά που τρώνε στο σπίτι τους οι μαθητές είναι μαγειρεμένο στην κατσαρόλα ή ψητά στο φούρνο. Μικρότερο είναι το ποσοστό των μαθητών που τρώνε τηγανιτά φαγητά.
  • Στο σχολείο τρώνε συνήθως σάντουιτσ ή τοστ και σε πολύ μικρό ποσοστό φρούτα ή χυμούς.
  • Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους αρέσει το κοτόπουλο/γαλοπούλα, οι τηγανιτές πατάτες, τα κορν φλέικς, και έπονται τα φρούτα ή τα λαχανικά.


Από τις απαντήσεις των συμμαθητών μας επαληθεύτηκε η αρχική μας υπόθεση ότι οι έφηβοι δεν τρώνε αρκετά υγιεινά σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου