Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ - ΟΜΑΔΑ 4

Τίτλος έρευνας : Ποιες είναι οι  συντηρητικές ουσίες στα τρόφιμα που καταναλώνουμε;



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – Παρουσίαση του προβλήματος

Έχουμε παρατηρήσει στις ετικέτες των προϊόντων ότι όσο περνάνε τα χρόνια τα προϊόντων περιέχουν όλο και περισσότερα συντηρητικά και πρόσθετες ουσίες.
Οι περισσότερες παλιές  τεχνικές συντήρησης δεν χρησιμοποιούνται στην σήμερον εποχή και έχουν αντικατασταθεί από άλλες πιο εξελιγμένες τεχνικές.

   Αυτές οι τεχνικές λέγονται μέθοδοι συντήρησης και σκοπό έχουν :
α) την παρεμπόδιση των ανεπιθύμητων μεταβολών στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση - χρώμα - υφή) και των μεταβολών της θρεπτικής αξίας
β) την μείωση και σχεδόν εξάλειψη πολλαπλασιασμού των μικροοργανισμών που βρίσκονται στα τρόφιμα και ευθύνονται για την αλλοίωση τους και
γ) στοχεύουν στο να αδρανοποιήσουν τα ένζυμα, τα οποία διασπούν τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες και εάν δεν απενεργοποιηθούν θα συνεχίζουν να διασπούν τα τρόφιμα.



Παρατηρήσαμε συσκευασίες προϊόντων που καταναλώνουν πολύ συχνά οι συμμαθητές μας. : 

Συσκευασία από πατατάκια


Συσκευασία από πραλίνας φουντουκιού


Συσκευασία από κάπαρη

Συσκευασία σοκολάτας με γέμιση 


Συσκευασία από ψωμί του τοστ


Συσκευασία από κατεψυγμένα  κρουασανάκια  βουτύρου


Συσκευασία από ξηρούς καρπούς


Συσκευασία από ανάμικτου χυμού 


Συσκευασία από γεμιστά μπισκότα



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Κάναμε αυτή την έρευνα για να διαπιστώσουμε άν οι συμμαθητές μας γνωρίζουν τι χημικές ουσίες έχουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΠΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ

Η έρευνα είναι απαραίτητη γιατί θα αποτελέσει την αρχή για μια ενημέρωση που πρέπει να γίνεται στους μαθητές για τα τρόφιμα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 : Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ 
Υποθέτουμε ότι οι συμμαθητές μας δεν γνωρίζουν τα χημικά που περιέχουν τρόφιμα που καταναλώνουν

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6 : ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Η έρευνα απευθύνθηκε σε μαθητές του Γυμνασίου Πάρου.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7: ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ

Ξεκινήσαμε τις ερωτήσεις τον Νοέμβριο του 2015
Στην αρχή φτιάξαμε τις ερωτήσεις και τις συντάξαμε με ερωτηματολογιο
Χρησιμοποιησαμε τα Google Froms
Λάβαμε 48 απαντήσεις από τα ερωτηματολογια

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 : ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Στη συνέχεια θα δείτε ένα ερωτηματολόγιο για τα πρόσθετα τροφίμων



Στις παρακάτω διαφάνειες φαίνονται οι ερωτήσεις και απαντήσεις του ερωτηματολογίου : 



Οι μαθητές απάντησαν ότι : 

  • Αγοράζουν συχνά συσκευασμένα τρόφιμα
  • Κάποιες φορές διαβάζουν τα συστατικά των τροφίμων
  • Αγοράζουν συχνά ψωμί του τοστ,αναψυκτικά,γάλα, γαλοπούλα ή ζαμπόν,μπισκότα, κρουασάν, πατατάκια κ.α.
  • Λίγες φορές αγοράζουν προμαγειρεμένα φαγητά
  • Γνωρίζουν ότι μερικά συστατικά των προμαγειρεμένων φαγητών μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου
  • Το 50% έχει ακούσει την φράση πρόσθετα τροφίμων και ξέρει τι σημαίνει
  • Γνωρίζουν ότι υπάρχουν συντηρητικά στα συσκευασμένα τρόφιμα και μπορει αυτά να είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.
  • Οι έφηβοι αγοράζουν τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα
  • τα πρόσθετα των τροφίμων είναι με μικρά γράμματα για  να μην φαίνονται
  • Θα έπρεπε το σχολείο να κάνει ενημέρωση για τα πρόσθετα τροφίμων
  • Το 54% πάντα διαβάζει τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων
  • Το 50% αν αγοράσει ένα ληγμένο τρόφιμο το πετάει στα σκουπίδια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου